aspect

luni, 11 iunie 2012

Despre protectia solara


       Cred ca deja toata lumea stie ca soarele emite unde electromagnetice, inclusiv radiatii infrarosii, care au un impact asupra pielii si sunt responsabile cu UVA( responsabila cu imbatranirea pielii), UVB(cauzeaza arsurile solare) si UVC(din fericire sunt lungimi de unda mai mici care nu patrund in piele).

 Ce trebuie sa stim si sa nu uitam este ca soarele are si efecte pozitive. Expunerea la soare permite sinteza de vitamina D in piele. Vitamina D este esentiala pentru organismul nostru deoarece  ajuta la absortia de calciu si fosfor, prin urmare fiind esentiala pentru oase, previne osteoporoza, are un rol important in imunitate, protejeaza impotriva multor boli, cum ar fi cele  cardiovasculare si unele inflamatorii. De asemenea, se pare ca vitamina D are un efect puternic de protectie impotriva unor tipuri de cancer.
Soarele mai are efect benefic si asupra unor boli cum ar fi psoreazis si eczeme, imbunatatind starea pielii.
Se mai spune ca el are un efect pozitiv asupra moralului, ajuta impotriva depresiei si produce melatonina , un hormon care regleaza somnul si are efecte benefice  asupra sistemului imunitar.

Abuzul de soare, expunerea repetata si intesiva la ore de varf pot cauza cancer de piele, pentru ca razele UVB provoaca deteriorarea ADN-ului din celulele pielii .

Atentie si varsta este un factor important , deloc de neglijat. Copiii sunt mult mai sensibili la lumina soarelui, deoarece auto-mecanismul lor de protectie este imatur, deci mare grija si nu ii expuneti la orele de varf 10-16.
Persoanele in varsta sunt si ele sensibile la soare si este bine sa limiteze durata si intensitatea expunerii la soare.

Cum pregatim pielea pentru soare:
Pentru un bronz sanatos si sporirea protectiei naturale a pielii trebuie sa:
- efectuam de 2-3 ori pe luna exfolierea pielii, pentru eliminarea celulelor moarte;
-hidratam pielea pentru ca are tendinta sa se usuce de la soare ;
-alimentam pielea cu carotenoizi ,acestia avand sarcina de a absorbi razele UV;
-hranim pielea cu acizi grasi esentiali, astfel protejam piele de deshidratare si ajutam la flexibilitatea ei.

Factorul de protectie solara (FPS) mare ofera un fals sentiment de securitate pentru ca :
FPS 15 - protejeaza cca.94%
FPS 20 - protejeaza cca.95%
FPS 25 - protejeaza cca.96%
FPS 30 - protejeaza cca.97%
FPS 50 - protejeaza cca.98%
Dupa cum  usor se poate observa ,intre un SPF 15 si SPF 50 este diferenta de cca. 4 procente.

Se spune ca:
FPS 15,20,25 ofera protectie medie
FPS 30,50 ofera protectie mai ridicata

Cert este ca soarele poate dauna prin expunere la orele de varf, ca ne aduce si beneficii, iar ideal este sa ne protejam prin metode simple si la-ndemana oricui: palarie de soare, evitarea expunerii intre orele 10-16 si prin folosirea unor produse naturale ,care aduc  beneficii ,pe langa faptul ca protejeaza de razele nocive.

Atentie: apa si transpiratia diminueaza eficacitatea oricarui produs de protectie solara ,ceea ce inseamna ca este foarte important reaplicarea produsului.

                                            VA DORESC UN BRONZ SANATOS !

4 comentarii :

ufff,nimic din ce este recomnadat inainte de expunerea la soare nu fac,prin urmare nici la plaja nu merg :D,multumim pentru informatii:*

Ana Maria, m-ai facut sa rad :* !Pai faci de acum incolo si tot este bine ! Cu drag si altadata ! :)

da nici eu nu respect nici orele si nici nu ma ung imi place sa fiu bronzata dar sa nu stau prea mult la soare cand eram mai tinerica ma uita dunezeu la soare acum daca-l mai suport imi place sa fie cald imi place vara dar soarele nu mai este benefic pielii

Jane,din pacate stiu despre ce vorbesti,eu am batut recordul si am 3 insolatii la activ,iar acum nu prea mai suport soarele.Insa pe atunci soarele nu era asa nociv ca acum,e vorba de stratul de ozon care nu mai are aceeasi densitate.In plus uleiurile pe langa faptul ca protejeaza,te ajuta sa ai un bronz frumos uniform,pentru ca ajuta pielea sa produca enzima raspunzatoare cu bronzul.In rest,daca stai in limite sa stii ca este benefic.Pup.

Trimiteți un comentariu

Featured Posts